Bangkok, Thailand June 30 - July 1

JUNE

20

07:30 - 08:30

08:30 - 08:45 15 minutes

08:45 - 09:15 30 minutes **CHECK-IN AND SEATING**

WELCOME AND INTRODUCTIONS

International Panel Physicians Association (IPPA) Department of Home Affairs (DHA) Immigration New Zealand (INZ)

VIRTUAL DESKTOP AUDIT - THE WAY FORWARD

Presentation about the purpose and format of virtual Panel Performance Reviews which are conducted by both Australia and New Zealand over panel clinics.

Alison Foote, Director of Migration Health at DHA Pingi Telefoni, Senior Business Analyst at INZ

09:15 - 10:15 60 minutes

PANEL ASSURANCE ACTIVITIES AND COMMON ERRORS

Australia and New Zealand will share an overview of the most common panel physician errors made and key findings from assurance activities undertaken.

Alison Foote, Director of Migration Health at DHA Pingi Telefoni, Senior Business Analyst at INZ

TEA BREAK

10:45 - 11:30 45 minutes

10:15 - 10:45

IMMIGRATION NEW ZEALAND PANEL MEMBER INSTRUCTIONS UPDATES

This session will cover challenges faced while managing an upfront medical process, and the application first medical process (Immigration Online System), and how we can work together to deliver the best outcome for our clients. We will also cover the latest updates to the Immigration New Zealand (INZ)'s Panel Member Instructions to support best practices. At the end, INZ will welcome clinics to register their interests in becoming part of the New Zealand Panel Network.

Pingi Telefoni, Senior Business Analyst at INZ

11:30 - 12:00 30 minutes

IMMIGRATION MEDICAL EXAMINATION REFERRALS AND GRADING

This presentation will provide guidance on how panel physicians should be grading in the immigration medical examination, along with an overview of significant conditions and costs for Australia.

Dr Jane Phillips, Principal Medical Officer at Bupa Dr Aznee Adnan, Lead Physician at Bupa

	30
12:00 - 13:15	LUNCH BREAK
13:15 - 14:00 45 minutes	IMMIGRATION MEDICAL EXAMINATION INTEGRITY AND BIOMEDICAL Issues (Clinical)
	This presentation will provide a brief overview of the Australian healthcare system and the critical role of the IME in protecting Australia's public healthcare. The presentation will cover the fundamentals of medical ethics and discuss ethical and integrity considerations in immigration health screening such as informed consent, pre and post-test counselling and conflicts of interest.
	Dr Jane Phillips, Principal Medical Officer at Bupa
14:00 - 14:30 30 minutes	CARDIOVASCULAR SCREENING IN NEW ZEALAND
	Dr Nikki Retford, Medical Officer at INZ
14:30 - 15:00	TEA BREAK
15:00 - 15:30 30 minutes	EMEDICAL PLENARY SESSION
	This presentation will provide an overview of key aspects of eMedical including useful tips.
	Rizwan Pasha, DHA and Pingi Telefoni, INZ
15:30 - 16:25 55 minutes	EMEDICAL LARGE GROUP DISCUSSION
	This session will provide an opportunity to workshop as a large group some cases from an eMedical perspective.
	Dr Jane Phillips & Dr Aznee Adnan, Bupa Rizwan Pasha, DHA Dr Nikki Retford & Pingi Telefoni, INZ
16:25 - 16:50 25 minutes	DAY IN REVIEW Q&A
	Speaker Panel

JUNE

JULY

08:30 - 09:30 60 minutes

TUBERCULOSIS AND MIGRATION

This session will discuss the rationale of screening for TB in migrants from a public health perspective.

Dr Rita Sá Machado, Health Policy Advisor at World Health Organization

09:30 - 10:00 30 minutes

IMMIGRATION MEDICAL EXAMINATIONS TB (CLINICAL)

Presentation on obtaining TB contact history during the immigration health screening and exposure timelines for visa applicants.

Dr Phan Nguyen, DHA

TEA BREAK

10:30 - 11:00 30 minutes

10:00 - 10:30

IMMIGRATION MEDICAL EXAMINATIONS CHEST X-RAYS (CLINICAL)

Presentation on chest x-ray requirements and indications/findings consistent with TB which may require deferrals.

Dr Phan Nguyen, DHA

RADIOLOGY FOR PANEL PHYSICIANS

This presentation will provide guidance on Quality Assurance of chest x-rays for immigration medical exams— Identification, Integrity, and Basic Image Quality Assessment.

Dr Ruad Perera, Respiratory Physician at Western Australia TB Control Program

CHEST X-RAY REVIEW - CASE STUDIES

During this hands on session, participants will apply skills for the systematic Interpretation of CXR for TB Disease in special clinical situations.

Dr Raymond Piedad, Radiologist at Saint Luke's Medical Center Dr Tesfa Semagne Egzertegegne, Radiologist at IOM Global Teleradiology Center Co-Facilitators - Panel Members

30 minutes

11:00 - 11:30

11:30 - 12:30 60 minutes

